Mindre miljöavtryck med webbmöten
Vi lever ju i en tid då resandet hamnat högt upp på agendan, och särskilt flygandet. För oss som konsultföretag så är resandet vår största miljöpåverkan och det vill vi såklart göra något åt. Frågan är ju såklart vad vi ska göra och hur vi ska göra det?
Tåg framför flyg – en självklarhet?
Anledningen till varför vi reser är ju för vi ska ha möten med kunder, partners eller med kollegor på våra fyra olika kontor i Sverige. Så den första frågan vi ställde oss var; hur reser vi till våra möten? Sedan ett antal år tillbaka så väljer vi så långt som möjligt att åka tåg, och när det inte är möjligt utifrån tidsaspekten så blir det bil eller i sista hand flyget. Ett steg i rätt riktning.
Fysiska möten vs. webbmöten
I nästa steg frågade vi oss, varför behöver vi ses för våra möten? I vissa fall känns det självklart att man behöver träffas som exempelvis på ett uppstartsmöte då det är viktigt att bygga en dynamik i projektgruppen och lära känna varandra. I andra fall så finns kanske inte de där självklara svaret för ett fysiskt möte, men då blir nästa fråga; hur ersätter vi det fysiska mötet men med samma eller till och med bättre kvalitet?
Då hamnar vi i teknikens värld! Det är 2019 och vi hoppas ju såklart att tekniken ska tillhandahålla oss med tillräckligt bra stöd för att kunna ha webbmöten. Vi märkte att det inte stämde fullt ut. Ibland var det på vår sida det krånglade och ibland var det på motpartens sida det krånglade. Då frågar man ju sig såklart om det är värt irritationen och den förlorade tiden för mötet.
Förutsättningar för ett bra webbmöte
Så vad har vi gjort för att komma vidare? Vi har sett till så att vi har den tekniska utrustning som krävs för att hålla riktigt bra webbmöten, vi har haft interna genomgångar, tagit fram checklistor för såväl webbmötesapplikationer som för varje steg från bokandet av webbmötet hela vägen tills du lämnar rummet. För om vi ska ändra ett beteende och gammal vana, då behöver vi erbjuda något som är bättre och vi behöver möta utmaningarna på rätt nivå och få med alla på tåget. Även den mest teknikfrämmande medarbetaren.
Bättre arbetsmiljö med webbmöten?
Som krydda på det hela så har vi nu en webbmötestävling! Snart korar vi vinnaren som haft flest webbmöten under perioden. För att förstå de positiva effekterna av webbmöten istället för resa så räknar vi automatiskt fram en schablon för sparad CO2 utifrån om du skulle flugit, åkt bil eller åkt tåg. För om vi samtidigt ser vad vårt förändrade beteende bidrar till så blir motivationen enklare till det.
Efter bara tre veckor så svarade 38% att de hade "något fler" eller "många fler" webbmöten än innan vi satte igång satsningen. Ett kul bevis på att en omställning tagit fart och beteenden kan ändras med små medel.
Två faktorer som är viktiga att lyfta fram gällande webbmöten kontra på-plats-möten, är ju ökad effektivitet och förbättrad arbetsmiljö. Istället för att lägga tid på att resa till och från mötet, så kan jag ha andra möten som faktiskt skapar nytta. Och istället för att gå upp okristligt tidigt, komma hem efter middagstid och resa i flera timmar, kan jag den lägga tiden på produktivt arbete eller på min fritid och återhämtning. Då tar vi hand om våra medarbetare och de kan ta hand om sig själva.
Om du som läsare har andra intressanta tips på hur vi kan möta våra miljöutmaningar eller hur vi kan bli ännu bättre på webbmöten, maila gärna mig och berätta. För det är ju tillsammans som vi möter dessa utmaningar och det är tillsammans som vi kan lösa dom.