facebook tracking

Från (kommunalanställd) rektor till konsult

"Two roads diverged in a yellow wood, and sorry I could not travel both…"

Många av er är säkert bekanta med den här dikten. När Frost säger: "Jag ska berätta detta med en suck/någonstans åldrar och åldrar därmed" vi kan tolka det för att vara en "wistful" suck, nostalgi, eller av sorg eller en avgång som livet gick en annan riktning. 

Dikten ger inte råd om vilken väg man skall gå, däremot hävdar dikten att du måste, vid en viss tidpunkt -välja. Du måste komma på en väg och börja gå.

- Hur känns det, är nog den vanligaste frågan jag får av folk som känt mig länge. Och varje gång jag får frågan ekar Robert Frosts dikt i mitt huvud. För precis så var det den där dagen i slutet av året när jag hörde att Stratsys letar efter en kompetens liknande min.

Byta jobb? Jag som alltid arbetat kommunalt. Vända ryggen till det arbete och de relationer som jag byggt upp och som varit min trygghet under så många år. Skulle jag våga lämna den arena jag kände mig hemma i för att byta sida…

Stratsys är ett it-företag, som levererar verktyg för verksamhetsstyrning i molnet. Tanken att få chansen att arbeta som senior konsult på ett av Sveriges marknadsledande bolag var hisnande och något skrämmande. Men samtidigt lockade utmaningen.

Så jag tog steget. Jag sa upp mig som rektor på kommunen och avslutade min tjänst på en skola som jag varit med och utvecklat och lämnade tryggheten bakom mig. I början av augusti tog jag hissen upp till femte våningen i Hertiziahuset, där Stratsys kontor har sitt säte i Göteborg. Det som nu skulle bli min nya hemvist. Utsikten var förförande, men jag var livrädd och undrade om jag valt rätt. 


Jag är nu en del av ett tillväxtbolag. Det är helt annorlunda än livet som rektor. Det handlar inte längre om elevers måluppfyllelse, lokalfrågor, systematiskt arbetsmiljöarbete, facklig samverkan, planering av arbetsplatsträffar, mängder av beslut som skulle fattas av mig var dag, utan att få dagens timmar att räcka till. 


Det handlar om att tänka i flera dimensioner, konceptuellt och strategiskt. Och om att få möjlighet till att ge ett verktyg till Sveriges rektorer, som förenklar deras vardag och hjälper dem att klara av sitt uppdrag. Det handlar om att lära mig hur ett privat företag på tillväxt fungerar, förstå våra produkter, sätta mig in i olika kundsegment och våra kunders vardag och deras utmaningar. Att stötta och hantera många olika viljor, inspirera, och säga nej. Tänka långsiktigt, och säkerställa att vi levererar kvalitet och kunskap, att jonglera mängder med möten och mail, för att inte säga resor.
Det är annorlunda, det är spännande, det är jätteroligt och ibland jättesvårt. Jag är nu den konsult som kommer ut och hjälper min gamla värld. Jag har otroligt mycket nytta av att ha arbetat som rektor inom kommunen, men lär mig nu saker som jag tidigare inte haft möjlighet att lära mig. Det är helt annorlunda att vara på denna sida.

Så tillbaka till frågan: Hur känns det? 


Jag är så glad att jag vågade!
Om jag inte vågat ta steget hade jag nog alltid funderat över hur det skulle vara att arbeta på ett privat företag. Alltid funderat över hur det skulle vara att få jobba i ett bolag som förenklar skolchefernas vardag. Och jag skulle aldrig fått chansen att ingå i ett team av underbara, drivande människor som alla arbetar mot ett och samma mål. Att förenkla arbetslivet. Och det hade jag inte velat vara utan.

(Citat ut The Road Not Taken av ROBERT FROST)


Just nu söker vi förstärkning till EdTech teamet!

Jobbar du redan på Stratsys?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

  • Admir Jusufovic
  • Alexander Wigert
  • Amanda Eldering
  • Amanda Hedlund
  • Amanda Karlsson
  • Amelie Björnman
  • Anders Bjelkfeldt
  • Anders Feldt
  • Anders Hjalmarsson
  • Anders Klintelius
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor